Venetsia

Mökkimme naapurissa on Venetsia. Emme mökkeile kuitenkaan Italiassa, vaan Suonenjoella. Venetsia on Iisveden rannalla rinteessä sijaitseva mökkikylä, jonka kymmenkunta pikkuista punaista mökkiä pienine piharakennuksineen näkyvät hyvin vastarannallekin. Mökkikylä on saanut nimensä siitä, että sen rakensivat Iisveden sahatyöläiset, jotka kulkivat veneillä järven yli Iisveden sahoille töihin.

Venetsiaa pitävät nykyisin kunnossa kesäasukkaat, ja taitaa siellä olla joku ympärivuotinenkin asukas vielä.

Mainokset
Published in: on kesäkuu 26, 2011 at 3:59 pm  Comments (22)  

The URI to TrackBack this entry is: https://karoliinankammari.wordpress.com/2011/06/26/venetsia/trackback/

RSS feed for comments on this post.

22 kommenttiaJätä kommentti

 1. Ihan kauniita kuvia, mutta ehkä olisi kannattanut tulla tutustumaan lähemmin Venetsiaan. Täällä asuu ja oleilee mukavia ja mielenkiintoisia ihmisiä ja vielä yksi alkuperäinenkin eli hän on syntynyt täällä Venetsiassa, eräässä mökissä, joka näkyy ottamistasi kuvista. Tarkoitan, että ehkä oli kovin ulkokohtainen juttu. Terveisin venetsialainen

  • Joo Venetsia on tuttu paikka ja muutamia venetsialaisiakin tunnen. Olenhan kotoisin ihan siitä naapurista. En vain halunnut laittaa juttuuni mitään sen yksityiskohtaisempaa ilman asukkaiden lupaa. Ja meidät on lapsesta saakka opetettu siihen, ettei Venetsian ohi saa soudella liian läheltä, ettei asukkaat häiriinny. Venetsian historia kiinnostaa kovasti. Jotain ovat isäni ja mummoni kertoneet, mutta kiva olisi tietää lisää. 🙂

 2. Ukkini Aleksanteri Leinonen ja mummini Elisabeth elivät eläkepäivänsä Venetsiassa. Vietin isäni kanssa siellä monet lomat. karttulan tieltä tultiin mummolaan mutta tie ei tullut perille vaan auto jätettiin Karttulan tien varteen ja loppumatka Venetsiaan kuljettiin jalan polukua pitkin
  Kalassa käytiin joka päivä Mustansaaren edustalla ja kaukaisimmat kalaretket oli Kuninkaan saaren edustalla. Kaupassa käytiin veneellä Iisvedellä. Juomavesi haettiin rinteen takaa olevasta hetteestä ja maito haettiin aikoinaan kaukaa maalaistalosta. Aikoinaan Iisveden selkää kulki tukkiproomut, Muistan hyvin rinteen asukkaista mm. Uokin, Veikon, Liisan ja Aunen.
  Aika kultaa yli 40 vuotta vanhat muistot!
  T: Timo Leinonen

  • Uokki ja Veikko minullekin tuttuja. Olette tainneet hakea maitonne kotitilaltani Nissilästä. Ainakin muistan isäni kertoneen, että Venetsian väki haki maitonsa heiltä. Hienoa kuulla muistoja Venetsiasta! Tarinoita on varmasti monta. Niistähän saisi vaikka koottua kirjan. 🙂

 3. Moi
  Varmaan teiltä haettiin maito. Polku teille lähti Venetsiasta yli rinteen kohti Karttulan tietä. Muistan vielä, että teille tullessa piti ylittää aitaus missä oli hevonen ja sitä minä pelkäsi (varmaankin aiheetta)
  Ukin ja mummin mökki oli rannassa järveltä katottaessa Makkosen ja Kesästen tontin välissä. Pihaan kuulu vasemmalta työhuone/liiteri (entinen kanala) ulkohyysi, sauna rannassa, päärakennus ja ennen Kesästä vielä aitta
  Ite olen kuullut, että tuo Venetsia nimi olisi tullut sanasta ”vene sija” mistä helposti tulee puheessa sana
  Venetsia.
  T. Timo

 4. Pakko sanoo kun huvittaa niin nähä oma mökki toisen blogissa. 🙂
  Ihanaa. Ihan tuli himo päästä Venetsiian.
  Tuo laitimmainen vasemmalta oikealle.
  Kesästen lapsenlapsi olen.

  • Hei kiva juttu, että venetsialaiset ovat löytäneet juttuni. Kesäsistä olen kuullut paljon isältäni. Ja muutenkin juttuja Venetsian perheistä. Kiva olisi tulla joskus kuvaamaan mökkejä lähempääkin, jos luvan annatte. Uokin mökissä olen sisällä käynyt vuosia sitten opiskeluaikanani, kun tein harjoitustyönä paikannimien keruuta alueelta. Siinähän meilläkin on kesämökki ihan Venetsian naapurissa, ja tosiaankin kotoisin olen sieltä Nissilästä, jossa vanhempani asuvat.

   Tuosta Venetsian nimestä olen kuullut toisenkin syntytarinan. Venetsiassa ilmeisesti alunperin asui Iisveden sahan työläisiä, jotka kävivät sitten töissä veneillä järven yli aivan kuten Italian Venetsiassakin kuljettiin veneillä. Ja toinen selitys siis tämä venesija – > Venetsia, koska veneitä oli rannassa niin paljon.

   Karoliina

   • Anteeksi kun vastaan vasta nytten.
    Itse en mitään mökeistä omista, mutta ukkini ja mummini (Kesäset) antavat varmasti luvan tulla kuvaamaan Venetsiaa.

    Uokki ei enään asu Venetsiassa (en tiedä oletko tästä tietoinen), mutta hänen vanhassa mökissään on asustelee ainoat Venetsian vakituiset asukkaan. Että jos näin talvista Venetsiaa kuvata haluat niin kannattaa mennä kyselemään heiltä lupaa. 🙂

    Ihan totta tuo nimensyntytarina. 😀

 5. Tervehdys täältä valkeiden lumien ja hohtavan auringon venetsiasta. Kannattaa tulla talvella kuvaamaan, koska tänne syntyy upea värimaailma illan sinisinä hetkinä kun korkeuserot ovat suuret pienellä alueella. Myöskin aurinko hellii täällä tuplasti, kun paistelee suuren osan päivästä jyrkkään rinteeseen.
  Olisi upeaa jos joku kirjoittaisi historiikin tästä kylästä. Aineistoa meillä usealla täällä on ja ns ”alkuasukkaitakin ” löytyisi…

  me kesäasukkaat olemme myös talvisin täällä lomailemassa, koska mökit on aikoinaan rakennettu ympärivuotiseen asumiseen. Puulla lämmitystä vaan ja nauttimaan kaikesta mitä täällä voi löytää… ja kokea.

  Tervetuloa kyläilemään!
  09.03 2013

  • Kiitos, olisipa kiva käydä Venetsiassa pitkästä aikaa. Viimeksi olen käynyt opiskeluaikoina keräämässä paikannimiä Uolevilta. Voisipa vaikka joku aurinkoinen päivä hiihdellä kameran kanssa jäätä pitkin, kun tulen taas käymään vanhempieni luona. 🙂

   • Tämän kirjoittelijan nimi on Virva Juvonen.
    Jo 11 vuotta olen oleskellut Venetsiassa ja siellä on tosi hauskaa naapureiden kesken. tietty yhteisöllisyys elää edelleen…
    palaataan … ottakaa yhteyttä kun tulette käymään.

 6. Moi

  Olisi kiva jos kirjoittaisitte omilla nimillänne niin syntyisi realistisempi kuva alkuperäisistä asukkaista, mökkeilijöistä ja heidän jälkeläisistään.

  En usko, että nimen antamisesta aiheutuisi mitään vahinkoa
  (koskaanhan ei tarvitse kuitenkaan antaa sotutunnustaan saatikka pankkitilin numeroa tai koti osoitettaan) 😉

  Ystävällisesti
  Timo Leinonen
  Elisabet ja Aleksanteri Leinosen pojan poika

 7. Moi vielä

  Unohtu kertoa, että Suonenjoen kunnantalolla on ainakin 25 v vanha maalaus joka esittää Venetsiaa; käykää katsomassa

  T: Timo

  • Hei taas! Tulipa mieleeni, että koska keskustelu on täällä ollut niin vilkasta, venetsialaisillahan voisi olla oma facebook-ryhmä tai oma blogi. Sinne voisi laittaa muistoja ja valokuvia. Tulisin mielelläni jäseneksi, vaikka en venetsialainen olekaan, mutta naapurista kyllä kotoisin. Isäni Sakari kertoo paljon aina juttuja lapsuuden leikeistä Venetsian poikien kanssa. Valitettavasti isovanhempani, Nissilän vanha isäntäpari, Aino ja Arvo ovat jo kuolleet. Innostuisiko joku teistä perustamaan tällaisen ryhmän nettiin, blogipohjalle tai facebookiin?

   Ai se maalaus on kunnantalolla. Kiitos tiedosta. Tädilläni on siitä maalauksesta valokuva, mutta en ole tiennyt, missä alkuperäistä säilytetään. Täytyypä käydä katsomassa.

   t. Karoliina Saarikoski, entinen Vauhkonen, Nissilästä

 8. Hei! Löysin tänne googlettelun seurauksena. Vaikka olen entinen suonenjokelainen, kävin vasta tänään elämäni ensimmäistä kertaa melkein Venetsiassa. Kävelimme jäällä äitini ja mieheni kanssa – ihastelimme tuulen lumeen muodostamia ”aaltoja” ja auringonlaskua. Venetsiaakin valokuvasin läheltä ja kiinnostuin alueesta niin, että etsin siitä tietoa pitkin iltaa. Kiinnostava paikka. Ja kaunis!

  Sinulla on muutenkin mukava blogi. 🙂 Mukavaa kevättä!

  T. Lumiomena-blogin Katja (olemme vanhoja ”tuttuja”)

  • Hei Katja! Olen seuraillut blogiasi ja arvellut tietäväni, kuka olet… Kävin pääsiäispäivänä Venetsiassa minäkin jäätä pitkin ja juttelin muutaman asukkaan kanssa. Ihana paikka. Yksi mökki on nyt myytävänä. Kuvia siis Venetsiasta tulossa lisää, kunhan ehdin laitella.

   Aurinkoista kevättä sinullekin!
   Karoliina

 9. Kuninkaansaaren rannalla saakka kalassa…. Isäni eli ja minäkin nuoruuteni Saikarilla, Kuninkaansaaren keskikohdilla mantereella. Isä kalasti talvet nuotalla, vei kalaa mm. Iisvedelle kaupalle ja ”kaikille mahdollisille” lähiseuduilla. Iisveden sahallakin käytiin usein, milloin milläkin asioilla. Sen muistan että isä tunsi tosi paljon porukkaa sieltä. Kerran hänen serkkunsa ”mökkiläiset” toivat ison veneensä mereltä kesäksi Saikarille ja käytiin ajelulla Iisveden pohjukassa, ei muistaakseni ollut rantapaviljonkia tms, siellä vielä silloin, mutta Venetsia jäi mieleen.

 10. Kyllä Venetsia koskettaa…. muisto lapsuudesta: Olin ehkä 6-vuotinen, kun velipoikien kanssa ajeltiin ”keskimoottorilla” Laitilan salmesta Iisveden satamaan. Palatessa ihmettelin punaisten mökkien pilkettä rinteen vihreiden puiden lomasta kuin korkeassa taulussa. Sen paikan kerrottiin olevan Venetsia ja siellä kuulemma asui Iisveden nopeimman ”pikaliipparin” omistaja Uolevi.(velipojat varoittelivat tästä vauhtihirmusta meitä pienempiä, että jos kuuluu sen moottorin ääni, niin soudatte veneen heti lähimpään rantaan, koska salmi on kapea..)
  Katselin pikkuriikkistä rinnekylää ja se näkymä jäi mieleen mystisen kiehtovana ja hieman salaperäisenä tummine kuusineen…. sitten noin 40 vuotta myöhemmin sattumoisin päädyin yhden mökin omistajaksi!!

 11. Hei,
  Löysin tänne googlen avulla – olemme katselleet yhtä myytävää mökkiä Venetsiasta ja olisin kysellyt paikan tunnelmia? Ainakin näistä tämän ketjun kommenteista saa oikein positiivisen kuvan. Onkohan mökkeilijöiden joukossa yhtään lapsiperheitä – löytyykö kahdelle pojanviikarille leikkiseuraa?

 12. Hei !

  Eipä taida olla nyt varsinaista lapsiperhettä mökkiläisissä, vaan työssä käyviä ja työ-elämän ohittaneita on…

 13. Jos muistan oikein niin Uokin pikaliipparissa oli vaalea 20 tai 25 hv Mc Cullog moottori. Tuo moottori oli iso 60-luvulla ja niitä ei jokaisessa rannassa ollutkaan. Pikaliipparin kahdella etupenkillä istuttiin matalalla kuin ralliautossa. Oli hurjan näköistä katsoa ukin rannasta kun Uokki puikoissa ja Olga pelkääjän paikalla kovassa tuulessa ja korkeassa aallokossa saapuivat iisveden kaupalta Venetsiaan. Olga oli ylpeä Uokista ratissa ja katsoi oikealle rantaan hymyillen, että täältä tullaan.

 14. Satuin ihan vahingossa tänne sivustoille.Tämä Olga oli mummoni ja Uolevi on enoni,asuu nykyään Suonenjoella.Paljon lomilla vietin mummon luona,talvella hiihdettiin järven yli.Monet muistaa että mummolla oli kahdet sukset yhteen liitettynä millä toi kauppa ostokset vetämällä.Myös ne moottoriveneet muistan,sellaisella Uolevin morsian hukkui kovassa aallokossa.Kiva olis vielä joskus siellä käydä,mutta elämä on heitellyt kauas venetsian rannoista muille rannoille.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: