Sukujen ristiäisperinteitä

DSC_0299

Rakastan vanhoja esineitä, koska niillä on oma tarinansa. Vietimme pienen poikamme ristiäisiä mummolassa sukulaisten ja ystävien kanssa, ja kastejuhlassa esillä olivat sukujen kasteperinteet.

Kastepuku on alunperin ostettu äidilleni 40-luvun alussa. Sen jälkeen siinä on kastettu äitini kotikylän lapsia, veljeni, sisareni ja minut sekä molemmat poikani. Pojilleni ompelin tätini kanssa alusmekon oman hääpukuni laahuksesta. Kaulassa pojallamme oli minullakin ristiäisissäni ollut äitini ompelema ja kirjailema kaulus. Hopeinen kastemalja taas on mieheni isä saanut nuorena lahjaksi, ja siinä on kastettu kaikki hänen viisi lastaan sekä lapsenlapset ja lapsenlapsenlapset. Se on kulkenut perheestä toiseen sen mukaan, mihin kulloinkin on lapsi syntynyt, ja muistuttanut samalla jo edesmenneestä vaarista. Päänpyyhkimisliina taas on äitini nuorena tekemä.

Kastevedelläkin on oma tarinansa. Äitini oli ottanut 70-luvulla Israelin matkallaan vettä pulloon Jordanin alkulähteellä, jossa vesi pulppuaa kirkkaana maan uumenista. Sitä vettä hän laittoi omaan kasteveteeni, jota hän myös otti talteen ristiäisteni jälkeen. Tuota vettä on sitten lisätty myös poikiemme kastevesiin, ja nekin vedet ovat mummin kaapissa tallessa. Tätä perinnettä ovat monet ihmetelleet. Ilmeisesti yleisempi tapa on jättää kastevesi ulos haihtumaan.

Ristiäisten jälkeen hauras kastepuku nostettiin taas mummolan kamarin seinälle koristeeksi. Saa nähdä, kuka siinä seuraavaksi kastetaan. Kastemalja taas pyöriteltiin elmukelmuun odottavaan seuraavaa vaarin perillistä.

Mainokset
Published in: on lokakuu 12, 2010 at 2:19 pm  Jätä kommentti  

The URI to TrackBack this entry is: https://karoliinankammari.wordpress.com/2010/10/12/sukujen-ristiaisperinteita/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: